Nyitvatartás

Hétfő: 12-19
Kedd: 10-17
Szerda: Zárva
Csütörtök: 10-17
Péntek: 12-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: Zárva

Elérhetőség

Hamvas Béla Városi Könyvtár

2440 Százhalombatta
Szent István tér 5.

Tel: 23-355-727
Fax: 23-355-727

Email: konyvtar@mail.battanet.hu 

Adószám: 16935248-1-13

Meichl Ágnes, felnőttkönyvtáros könyvajánlója
Az elfeledett lovag különleges könyv. Számunkra azért, mert az írója, Tőke István városunk polgára. De annak, aki szereti a történelmi és/vagy lovagregényeket szintén izgalmas olvasnivaló.

A regény a XIII. században játszódik, vérbeli lovagregény tele harccal, csellel, árulással, szerelemmel.

Péter, a főhős élete a kezdetétől bővelkedik kalandokban. Születésének története már magában hordozza a későbbi bonyodalmakat.
Fiatal korában egy bűncselekmény gyanúsítottjaként kénytelen elmenekülni otthonából, otthagyva szerelmét, Magdolnát. Kalandos útja során -üldözői elől szökve- bejárja Európát és a Szentföldet. Hol egy hajón dolgozik matrózként, hol keresztes lovagok oldalán harcol, de rabszolgasorba is kerül egy rövid időre. Ám bátorságával mindenhol kitűnik a sorból, furfangos eszével pedig minden helyzetből kivágja magát.

Vándorlása során végig Magdolnája és az a cél lebeg a szeme előtt, hogy lovaggá váljon, mivel így bizonyíthatná ártatlanságát a király színe előtt. De a lovaggá váláshoz sok akadályt kell leküzdenie és több alkalommal az utolsó pillanatban hiúsul meg ebbéli küldetése. Hősiessége, vitézsége azonban végül elnyeri jutalmát, ahogyan az egy rendes lovagregényhez illik 
Péter útját végigkísérve megismerhetjük a XIII. századi Magyarországot és Európát, nyomon követhetjük Batu kán és a tatárok általi pusztítást. Részt vehetünk a muhi csatában és lovagi életet élhetünk egy kicsit mi magunk is a regény által.

Tőke István első megjelent kötete ez, de biztosan nem az utolsó. Remélem, lesz folytatása akár más korból, akár Péter további kalandos sorsáról.