Nyitvatartás

Hétfő: 12-19
Kedd: 10-17
Szerda: Zárva
Csütörtök: 10-17
Péntek: 12-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: Zárva

Elérhetőség

Hamvas Béla Városi Könyvtár

2440 Százhalombatta
Szent István tér 5.

Tel: 23-355-727
Fax: 23-355-727

Email: konyvtar@mail.battanet.hu 

Adószám: 16935248-1-13

Meichl Ágnes, felnőttkönyvtáros könyvajánlója
Vannak azok az olvasmányaim, amik véletlenül bukkannak fel, és vannak olyanok, amelyekre várok. Harry herceg könyve az utóbbi, mivel eddig szinte az összes életrajzi írást elolvastam a Windsor-ház tagjairól. Némi fenntartással álltam neki, minden körülmények között Erzsébet királynő pártján állok. Ez most sem változott, de ez a könyv segített megérteni, miért hozhatott a herceg (számomra) megkérdőjelezhető döntéseket. Érdekes olvasmány, anglománok számára kötelező.

Harry herceg: Tartalék

A könyv Harry herceg életének 25 évét mutatja be, édesanyja balesetétől nagymamája, a királynő haláláig.
Ki nem gondolkodott el még azon életében, hogy király vagy királynő lehessen egyetlen napra is? Mit tenne, hogyan használná ki a hatalmát? De abba is belegondoltunk ilyenkor, hogyan kezelnénk azt a fajta nyilvánosságot, rivaldafényt, ami ezzel a státusszal jár? Az állandó fotózást, az interjúkat, ahol minden kimondott szavunkat alaposan át kell gondolnunk. Nagy nyomást helyezhet ez mindenkire, akár átlagember, akár királyi család tagja. Ráadásul a brit sajtó híresen kíméletlen a Windsor-ház tagjaival. Elég, ha csak Diana hercegnő halálára gondolunk. Vagy arra a telefonlehallgatási perre, amelybe végül belebukott egy újság, ám a valódi felelősöket felmentették.
Harry életének szinte minden pillanata szerepelt a médiában, a gyászoló kisfiútól kezdve a balhés ifjúkorán át férjjé és apává válásáig. Hol hízelgő, hol lesújtó cikkek jelentek meg róla, a biztos pont csak az állandó figyelem volt. Így azt gondolhattuk, mindent tudunk Harryról. A könyvben viszont magától Harrytól ismerjük meg a történetét. Nyíltan beszél a háborús élményeiről, az azt követő poszttraumás stresszről, amely megkeserítette az életét. Beszél arról, mennyire vágyott egy “normális” kapcsolatra az életében, a családjához és Meghanhoz fűződő viszonyáról, a házasság, apaság iránti vágyáról és az ezzel kapcsolatos félelmeiről.

A könyv elolvasása előtt azt gondoltam, hogy a hercegnek, mint tartaléknak szabadabb az élete, hiszen neki nem kell az uralkodó szerepre készülnie egész életében. Kevesebb kötelesség, szórakoztatóbb élet. Valójában ez a szabadság csak addig terjed, amíg nem sérti a Palota, az apja, Károly herceg (immár király), vagy a bátyja, Vilmos érdekeit. És a könyvből kiderül, hogy jelentéktelennek tűnő dolgok is sérthetik azokat az érdekeket. Hiszen a kötelező protokollon túl, a királyi család tagjai emberek, hibákkal, egóproblémákkal. Ám míg az átlagember ezen oldalát csak a szűkebb rokoni, ismeretségi köre ismeri, a Windsor-ház tagjainak minden jó és rossz pillanata azonnal nyilvánossá válik.

Azzal, hogy az újságok hasábjain át belelátunk az életükbe, azt gondolnánk, ismerjük őket. De csak azt látjuk, amit a média láttatni akar. Valóságshow ez, csak nemesekkel. És ha jobban belegondolunk, Harry könyve is azt mutatja be, amit az ő szemszögéből akar.

A könyv legnagyobb tanulsága számomra az volt, hogy ahogyan a brit médiának, úgy egy önéletrajzi könyvnek sem hihetünk teljes mértékben. Bár nem hiszem, hogy ez lett volna a Tartaléknak a célja a könyvvel.